Témoignage

Jean-Pierre

De vakantie was voor mij het sleutelmoment om te stoppen met roken
Motivation
Ik ben helemaal alleen en in één keer gestopt met roken. En ik ben eindelijk verlost van een gewoonte die een verslaving was geworden. Ik rookte niet omdat ik het lekker vond, zoals velen, maar omdat het een automatisme was geworden.

Ik heb geprofiteerd van een niet onaangename verandering van omgeving: de vakantie. Ik wou de zuivere lucht in de Zwitserse bergen niet vervuilen.

Toen ik in de auto stapte om op reis te vertrekken, heb ik mijn laatste peuk weggegooid. Aan mijn gezin heb ik verteld dat het mijn laatste sigaret was. Ze hebben mij gesteund, ondanks mijn vreselijke humeur.

Erna voelde ik me onoverwinnelijk: ik had mezelf overwonnen, bewezen dat ik het kon en dat ik sterker was dan ik dacht.
Ik had de leugens van de tabaksreclame doorprikt, een overwinning geboekt op de industriereuzen die zo veel rijker zijn dan wij, op de chemici die de verslaving in standhouden, en een overwinning voor mijn gezondheid en die van mijn omgeving.

Om je slaagkansen te verhogen, moet je jezelf ervan overtuigen dat je gaat kost wat kost stoppen en dat je gaat volhouden.
Dat mag wat tijd in beslag nemen, maar ook niet te veel, om die vicieuze cirkel zo snel mogelijk te doorbreken.

In bepaalde gevallen is het makkelijk om niet te roken (in de bioscoop bijvoorbeeld) en dus ook om de volgende sigaret aan de kant te schuiven.

Een fluitje van een cent, één sigaret! Bij de volgende gelegenheid om er eentje op te steken, maak je jezelf dezelfde bedenking, en zo verder.

Breng je collega’s en je familie op de hoogte en vraag hen geen sigaretten meer aan te bieden.
Vermijd het gezelschap van rokers want in een rokersomgeving zou je zin kunnen krijgen om er ééntje op te steken.

Wees bewust dat de nicotine waar je lichaam naar verlangd, moet aangevuld worden.
En...dat stoppen met roken ervoor zal zorgen dat je lichaam alsmaar minder nicotine zal nodig hebben en dat het alsmaar beter zal gaan … tot je zelfs gaat walgen van sigaretten.

Ik wens jullie allemaal overwinningen toe, die niet zo klein zijn, maar bergen verzetten.

Stop voor de fun elke dag de waarde van een sigarettenpakje in een spaarpotje, je zal er een mooi geschenkje mee kunnen kopen voor je partner!


80