Témoignage

Jacques N.

Ik voel mij al veel beter door het stoppen met roken !
Avantages pour la santé
Ik voel mij al veel beter door het stoppen met roken!
Door middel van een psycholoog-tabakoloog is het mij nu 35 dagen gelukt om niet meer te roken. Het is de tweede maal dat ik een rookstopsessie volg. De vorige keer heb ik enkele maanden niet gerookt maar ben dan spijtig genoeg hervallen.
Ik voel mij op dit moment al veel beter door te stoppen met roken. Ik wapen mij tegen de valkuilen die er altijd zullen zijn, er weten mee om te gaan op moeilijke momenten als het nicotineduiveltje weer opduikt.
Nu ga ik regelmatig terug wandelen, zo'n circa 5 km per dag. Toen ik nog rookte kon ik amper 100 m gaan en dan was ik al moe, nu kan ik terug doorstappen en ik voel mij goed als ik in beweging kan zijn.
Natuurlijk is het niet zo eenvoudig, een verslaving van meer dan 40 jaar is niet zo maar in één- twee- drie omgedraaid. Ik ruik nog de sigarettenrook, maar dan denk ik: 'ik ben er nu eindelijk van af en houden zo, ik heb genoeg gerookt'.
Waar ik vroeger mijn sigaretten kocht, heb ik direct gezegd: 'ik ben gestopt met roken'. Tegen mijn vrienden heb ik ook gezegd dat ik gestopt ben met roken. Zo blaas je bruggen op en het sterkt je om niet te hervallen.
Ik ben gelukkig dat ik vandaag niet gerookt heb, morgen zal ik wel zien. Maar vandaag niet roken dat is haalbaar, 24 uur niet roken, dat is vol te houden.
Ondertussen ben ik weer 6 dagen verder en 41 dagen gestopt en het is een fantastische belevenis. Er zijn nog moeilijke momenten; maar die kan ik het hoofd bieden.
Als ik een moeilijk moment heb dan denk ik terug aan één van mijn eerste stopdagen. Ik stond met de auto op een parking terwijl mijn vrouw aan het winkelen was en mijn oog viel op een sigaret tussen de voorste zetels. Ik raapte deze op en legde ze op mijn dashboard. Mijn vrouw stapte in en ik wees haar de niet aangestoken sigaret aan. Telkens ik het moeilijk heb denk ik terug aan dat moment en de kracht die ik kreeg om niet te roken. Dit is een kleine anekdote die ik wou aanhalen omdat dat moment enorm belangrijk was in het stoppen met roken programma. Ik ben nu een tevreden niet roker.
Ik zeg ook wel eens dank aan de mensen om mij te helpen om te stoppen met roken en dan bedoel ik de mensen die mij ontvallen zijn, want ook aan hen heb ik hulp gevraagd om te stoppen met roken al weet ik maar al te goed dat ik de enigste ben die mij kan laten stoppen met roken.
Bedankt iedereen voor de hulp in mijn strijd tegen de sigaretten.
66