Témoignage

Andrée

Ik ben zo fier dat ik niet meer rook
Avantages financiers
Avantages pour la santé
Ik rookte vanaf mijn achttien jaar. Ik ben eigenlijk begonnen door een vriendin die ook al rookte. Op mijn twintigste zat ik toch al mooi aan een pakje per dag. Elke keer ik telefoneerde, stak ik een sigaret op. Als ik een boek of een tijdschrift las, rookte ik.

Ik wist dat het niet goed was voor mijn gezondheid en de geur van de tabak op mijn kleren verdroeg ik ook niet goed meer. Toen zag ik een reclamespot voor Tabakstop op de televisie en zei tot mezelf: nu moet je bellen. De tabakologe aan de andere kant van de lijn heeft de doorslag gegeven. Als roker weet je heel goed dat het slecht voor je is. Dus zit je met schuldgevoelens. Toch veroordeelde deze mevrouw mij nooit, maar somde ze alle slechte effecten van mijn gewoonte op. En we konden over zoveel onderwerpen praten. Ik ben er vast van overtuigd dat het gelukt is door haar aanpak.

Ik heb pleisters gebruikt en nicotinetabletten genomen. Ik heb er overigens nog altijd in mijn handtas, als verzekering voor wanneer ik een restaurant bezoek of ergens een glas ga drinken. Ik ben al vijf keer bezweken sinds het begin, vooral in het begin toen ik uitging. Soms waren het maar een of twee trekjes, maar ’s anderendaags dacht ik er dan heel de dag aan. Waarmee ik maar wil zeggen dat je dan een gevaarlijk spelletje speelt!

Wat mij rechtgehouden heeft? Dat ik zo fier ben dat ik niet meer rook! Ik ademde beter, mijn huid werd lichter en mijn tanden witter. En om heel eerlijk te zijn heb ik ook wel wat gecompenseerd door chocolade te eten. Ik ben wel een beetje bijgekomen, maar nu is dat echt het minste van mijn zorgen. Het juiste woord is: verlossing!

Vergeet ook niet dat sigaretten een hele hap uit je budget nemen: ik zat aan zo’n 150 euro per maand. Nadat ik was gestopt zette ik dat bedrag opzij, als beloning. Na enkele maanden ben ik naar de stad gegaan en heb ik me een mooie portefeuille van Delvaux gekocht. Ik zou kilometers te voet gedaan hebben voor een pakje sigaretten. En nu denk ik er niet meer aan!
63